Allt möjligt utom katter

image455

Vi har vår ateljé i närheten av
Sturehov Slott, 3 mil sydväst om Stockholm. Slottet ligger precis vid Mälaren och ner till vattnet och bryggan leder en allékantad gångväg. Det är ett populärt ställe att promenera på både för Botkyrkabor och Stockholmare ute på söndagsutflykt. På somrarna ligger här fullt av folk och solar på gräsmattan. Familjer har picknickorgarna med sig. Barn leker med bollar, killar kastar frisbee, det doftar av grillat.
Men vad är det för fel med den här bilden? Bortsett från att det inte är sommar än då förstås.
Det finns ingen gräsmatta längre?
Vi har sedan några år vildsvin i skogarna här omkring, och så här ser det ut precis överallt nu. I skogen har det sett ut så här redan ett par år, det finns inte längre bär eller svamp, och man kan inte gå någonstans utom på de gruslagda gångvägarna. Är det brist på föda i skogen som gör att de söker sig till de stora gräsmattorna här, eller tycker grisarna bara att det är extra kul att böka där människorna där?
Visst ser det förfärligt ut?

Mitt älskade kryddland har varit hårt ansatt av sork i fem år nu, såpass att jag gett upp att odla längre. De få saker som inte redan är uppätna lever som på nåder, och varje vår är det nya kratrar i landen, och i gräsmattan vågar man inte gå för att det är farligt. Jorden är helt underminerad av gångar och jag är rädd att bryta en fot eller ett ben.
Sorkar och rådjur (och mördarsniglarna förstås) anses vara de värsta trädgårdsmarodörerna, de som vi människor hela tiden försöker att komma på nya sätt att få bort. Nu lägger jag officiellt vildsvinen till den listan. De är för närvarande bara ett tiotal meter från mitt sparrisland (dvs det som är kvar av sparrislandet efter sorkarnas framfart), och jag börjar undra vad det är för mening med nåt, överhuvudtaget. Ska jag bara kunna odla inne i katternas nätinhägnade rastplats? Och vad ska jag odla då? Inte något utan taggar iallafall, för det är nog bara taggiga växter som vår Lotus lämnar ifred. (Tulsa däremot smakar gärna även på kaktusar, vilket alltid gör mig lika nervös eftersom hon brukar salivera något enormt i flera dagar efteråt.)

Idag startade Trädgårdsmässan i Älsvjö. Igår när jag var där var de flesta montrarna fortfarande under uppbyggnad, men att det fanns en del guldkorn - som vanligt - gick det inte att undgå att märka. Jag undrar om det är så jag ska få umgås med trädgård framöver, att bara få se hur underbart andra har det, och aldrig få uppleva det själv. Men för mig räcker det nog inte med bilden av en trädgård, jag vill känna på den. Jag måste få rota i jorden, ta i den, gräva i den. Jag vill rensa ogräs, se självsådda frön gro, beskära träd, plantera, kompostera.
Hur gör man det med både sork och vildsvin i sin trädgård? (Säger jag M-Ö-R-D-A-R-S-N-I-G-E-L högt så flyttar väl även de hit.)
Nee, usch vad trist det är.

För att göra tillvaron ännu mer dyster så var det helt vitt ute igår. Kritvitt. Det enda positiva med det var att jag kom att tänka på en gammal åttiotalsdänga med Prince, Sometimes it snows in april. Det fick mig att en aning nostalgisk börja rota på vinylhyllan - och - medan skivspelaren snurrade sina hemtrevliga 33 (och jag funderade på vem Christoffer Tracy egentligen var) bläddrade jag lite på måfå i ett engelskt inredningsmagasin. Där stötte jag på en artikel som handlade om att vi använder för mycket kemikalier i hemmen. Att man t.ex kan använda bakpulver till att ta bort kalk på metallen i badrummet istället för moderna rengöringsgifter. Och att man ska vädra istället för att tända doftljus (ids inte ens kommentera just det). Och vad står det mer, jo, att brittiska undersökningar visar att så mycket som 10% av vikten i en två år gammal dunkudde betår av döda kvalster och deras avföring! Jag har alltså mitt huvud, flera timmar varje natt, på kvalsterbajs! Usch!

Nej, dags att förtränga alla otäcka odjur.
Tänk positivt Iann.

image456

En väldigt positiv sak är hur fint det blir när man använder nya kompostkvarnen. Inte bara är den lättskött, den är noggrann och relativt tystlåten också. Fliset som blir använder man som kompostströ (det ska påskynda hela förmultningsprocessen) eller så kan man använda det som jordtäckare i rabatter eller krukor.
Eftersom vi just nu inte har några rabatter att tala om så får det bli jordtäckning i krukor. Inta bara bra för växterna som får behålla fuktigheten i jorden bättre, utan även estetiskt tilltalande för ögat.
Sånt tycker jag om.

image457

Kommentarer
Postat av: Sys

Oj, där kom mycket text :-0
Hmm,vi håller nog våra vildsvin borta med hundarna. Sorkar har vi inga ännu!! Mördarsniglar har vi i massor,ska skaffa ett par myskankor tänkte jag,nu till sommaren.
Du kan gärna få komma ner och påta i vår trädgård, för jag hinner inte med !!
Ha en trevlig helg!

Postat av: Ulrika

Nämen usch, vilka dumma grisar! >:(

2008-04-12 @ 22:03:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback