En tomat dag

80354-73

Äntligen kunde vi skörda de första tomaterna i växthuset. Så här lång tid har det aldrig tagit förut innan de mognat. Men det var mitt eget fel eftersom jag besprutade plantorna på försommaren när de hade fått spinn. Det gillade inte de snälla surrande insekterna. De skydde giftet och inga blommor blev befruktade. Tomaterna var värda att vänta på iallafall. Jag köpte fröer från en engelsk fröfirma i år. Den mörka tomaten heter "Russian Black" och är en gammal rysk sort. Den är mild och saftig. Den ljusgula (som beskrivs som vit i frökatalogen)  heter "White Beauty" är otroligt god, lite tomatigt syrlig och frisk med mycket, mycket smak. Fruktköttet är inte grönt som på de gula tomaterna man kan köpa i snabbköpet utan ljust, ljust krämigt vit-gult.

Lotus och Tulsa var förstås med i växthuset som vanligt när vi äter där. Lotus, som har näsa för mat, stod och undrade "Var är köttet? Ge mig, ge mig!" Lite ointresserad av tomatsallad med andra ord.Ungarna bor alla kvar hemma. Pia-Lotta ska flytta till Norge den 10 oktober. Kotten ska förhoppningsvis flytta i nästa vecka. Vid veterinärbesiktningen upptäcktes ett blåsljud på hjärtat. Förmodligen inget allvarligt fel eftersom han är så stor och pigg. Men vi bad vet. om en remiss till hjärtspecialist Anna Tidholm på Albano så att hon får ultraljuda honom och tala om för oss exakt vad det är som brusar. Så på onsdag får vi se.
Svante bor kvar ett tag till han också. Vi har anmält honom till en utställning nästa helg, den 7 oktober. Han är en härlig kille, det ska bli jättekul att ställa ut honom och se vad han tycker om det. Han är ett riktigt bustroll, men vi får väl se hur busig han är på domarbordet. :-)

Mullvaden bor hemma han också, han är nämligen fortfarande osåld. Jag begriper inte varför. Kan det möjligtvis ha att göra med att han går och gömmer sig så fort det kommer folk för att titta på honom? :-)
Skämt åsido; han är faktiskt lite speciell. Han är mjuk och go och lite egen. En kattvan köpare önskas. Får han bara lite tid på sig kommer han att bli den underbaraste kamrat man kan tänka sig. Och han ska kanske inte bo med så många andra katter? Bara en kompis tror vi, inte fler, så att han får tillräckligt mycket utrymme själv. Han är iallafall vacker som en dröm. Med ett riktigt orientaliskt uttryck.

80354-72
80354-71

Och så slutligen en liten bild på Kotten och mamma Izzy. Och Svante.

80354-76
11 veckor

80354-68

Mulle och Kotten, två stora grabbar. 1500 g väger de nu.
De pratar väldigt mycket med oss. Blir jätteglada att se oss om vi varit ifrån varandra en stund. Kotten har en litet gällare röst, Mulle en stark röst och Svante, han har den mest uppfodrande rösten. Speciellt när vi är i köket. Nya favoritgodiset är tonfisk. Men Mulle smakade på lite nyponsoppa idag. Ur mitt glas.

Mulle hittar ständigt nya ställen att sova på. Idag var det den tomma svampkorgen.

74 dagar

80354-65

Mullis somnade i solen. I sopskyffeln. Han var uttröttad efter att under en halvtimma försökt mörda sopborsten.

Härlig dag idag. Lotus o Tulsa har varit ute i rastgården, och de andra inne och solat i fönstret.
Nedan Pia och Pia & Kotten.


10 veckor

80354-64

Nu är ungarna 10 veckor gamla. Endast Mullis är nu kvar till salu.
De utnyttjar höstsolen till max. Ligger antingen i fönstret och solar eller på golvet.
De har också upptäckt takbjälkarna nu. Vi sitter och håller andan ibland när de sätter igång att jaga varandra uppe på loftet. Izzy bara uppmuntrar dem. *suck*
Pia gillar ingefärs- och chiligrillad torsk.
Och mjukost med baconsmak.

Jag har helt glömt bort att skriva att ungarnas morfar, Izzy's pappa, blev Skandinavian Winner för fjärde gången förra helgen.
Stort, stort grattis till Jill och till La Bell Leo, WorldWinner'03'02 & SkandinavianWinner'06'04'03'02.

80354-63

På Skandinavian Winner Show blev även S*Concinnus Bayana Buluu Kapa, OSH a, Europa Champion.
Vår uppfödnings första EC. Jättegrattis till Bayana, och ett stort, stort tack till Geir och Are för att ni kuskat land och rike runt för att ställa Bayana som inte alls begriper vitsen med att vara på utställningar, där det bara finns en massa andra dumma katter och dumma människor som tittar på henne.
Bayana är faktiskt också släkt med våra ungar. Mormors mors dotter.

80354-62

67 dagar

80354-60

Hur många gånger har vi lyft upp den här välta krukan?
Porslinsblomman i förgrundan (fint blommande även fast det inte syns på bilden) blev jag däremot tvungen att flytta idag. Det var tredje gången den åkt i golvet och jag varit tvungen att plantera om den.
Och orkiden närmast fönstret? Ska den verkligen se ut sådär? Fråga Kotten. Jag tror att han är helt nöjd iallafall. Ju färre blad desto bättre plats i krukan får han.
Nej, det är inte alls jobbigt att ha kattungar. Söndagar är ju till för att dammsuga jord från golvet och plantera om växter, eller hur?66 dagar

Vi är förkylda. Vi hade tid hos veterinären i måndags men då var vi så dåliga att vi fick lämna återbud. I onsdags fick vi komma på vet:s lunch. Hon var fullbokad, men hade vi inte vaccinerat Svante i onsdags så hade han inte klarat karänsspärren inför Birkas utställning i början på oktober. Vi tänkte att det kan vara bra att öva honom litet i utställningssammanhang. Dumt att vi inte anmälde Pia egentligen. Vi blir inte kloka på hennes färg. Hennes trampdynor och svanstipp är absolut choklad, men resten av henne är bruntabby.
Bilresan till veterinären och vaccinationen gick bra. De skötte sig. Vet tyckte att de var fina. KG börjar misstänka att hon inte är så förtjust i siameser egentligen, för varje gång vi kommer med orientaler säger hon "jamen de HÄR var fina!" ;-)

 

Så ett lästips:
Den här boken (klicka på bilden) heter Innekatten och är helt ny. Författare är Sanna Rosén och fotograf Eivor Rasehorn. Här i finns ett jättefint foto på chokladkillen ur Izzys första kull.:-) Våra ungars halvbror med andra ord. (Och längst bak i boken bland rasbeskrivningarna finns en bild på Lotus där man för en gångs skull ser hans sagolika ögonfärg.:-))
Boken innehåller förövrigt riktigt många bilder på kategori IV katter och framför allt på raskatter överhuvudtaget, så det var en glad överraskning. Ursnygg formgivning också.
Ett litet tips om någon skulle vara köpsugen; På Bokus kostar den bara 120 kr. Ett jättebra pris för en så innehållsrik och påkostad bok.
Bokus