33 dagar

Igår hade vi besök av pappa Rickis husse och matte. Izzy fick lite ryggmassage av Yvonne, det njuter hon obeskrivligt av. När hon var på parning fick hon ryggmassage flera gånger om dagen, det syntes på henne nu att det nog är en vana hon saknar.

I förrgår hade Izzy's mjukmat (=whiskas på burk med kycklingsmak) tagit slut och Izzy gick och skrek för att vi inte gav henne mat nu, genast, omedelbart, bums! För att försöka lugna henne öppnade jag en påse med RC:s Baby Cat, de minsta torrisarna för kattungar. De brukar nämligen vara omåttligt populära även hos vuxna katter (Izzy har ju ratat torroder större delen av dräktigheten och tiden sedan ungarna föddes). Jag satte ner skålen i hagen och Izzy gick fram och nosade, tog en mun full men gick därifrån igen och fortsatte skrika. Däremot gick tre av ungarna omedelbart fram och började knapra! Så nu får de majsvälling blandat med barnmat fyra gånger om dagen och lite då och då äter de torrisar, som står framme hela tiden. Trollet är den som äter mest torrisar. Eller oftast ska jag kanske säga. Han verkar ha sunda matvanor. Äter en liten stund tills han blir mätt och sen är det bra. Och sen äter han efter tio minuter eller en timma igen. Mullvaden äter tills man tar bort maten för honom. Just nu ser han mest ut som en övergödd hamster i kroppsformen. Med tunna spindelben.
Och Pia... hon är så envis att det inte är sant. Vi bygger högre och högre kant runt hagen men hon lyckas ta sig ut, hela tiden. Vi trodde först att det var Izzy som bar ut henne, men efter att ha ertappat henne på bar gärning med magen hängande över kanten på hagen 60 cm upp i luften så förstod vi att mamma Izzy var oskyldig. Hur hon lyckades ta sig upp var ett mysterium ända tills vi såg henne klättra rätt uppför den lodräta väggen. Masonit. Ett bra fäste tydligen för sylvassa kattungeklor. Så idag ska det bli kloklippnings premiär.

Mer majs

Jag fick en bild från Kerstin B med följande historia:

"Det måste vara nåt speciellt med majs. Skickar en bild på vår Rosso när han fick korn på smaken. Vi hade varit och plockat majskolvar hos en bonde och lade påsen på bänken när vi kom hem. En stund senare i köket låg en hel del majs på golvet halvätna."

80354-45

I går kväll var vi tvungna att flytta ungarna till ett annat rum. Izzy har i två dygn envisats med att bära ungar bort till ett stort skåp. Och när ungarna kryper bakom det blir hon jättenöjd. Så när hon hade burit tre av ungarna till skåpet sent i går så flyttade vi hela hagen med bolåda dit. Hon verkar än så länge relativt nöjd med den nya platsen. I morse låg alla och sov utanför bolådan, på och i en stor teddyfodrad påse som jag sydde till en utställning när Tulsa var junior. (Utställningen var i ett båtvarv och det var bara 16-17 grader varmt i lokalen.) Den påsen har inte varit så populär hos de stora katterna eftersom den blir för varm tror jag, men ungarna verkar gilla den.
Mulle har gått upp 100 g på två dygn. Nu ransonerar vi hans mat lite faktiskt, han måste ju få ut det också! Det är flera som går på lådan nu och gör både stort och smått. Och varken igår eller ännu idag har det varit några blöta fläckar på golvet.29 dagar

80354-44

Idag var det dags för något annat än modersmjölk. Vi brukar börja med majsvälling. Det var otroligt poppis. Varenda en har varit framme och smakat. Trollet tyckte väldigt mycket om det. Det kanske syns på bilden?:-)
I morgon kommer vi att tillsätta en tesked barnmat på burk, och efter ytterligare ett par dagar kommer vi att blanda i lite mosat uppblött torrfoder. Sen ökar vi mängden torrfoder efterhand och minskar mängden majsvälling. Jag vet att det finns lika många sätt som det finns uppfödare att introducera fast föda för kattungar. Den här varianten bygger på ett tips vi fick för några år sedan av en uppfödare som haft åtskilliga  kullar, och för oss har det också fungerat utmärkt. Vi har iallafall hittils sluppit problem (ta i trä) med dåliga magar.
Har en fundering om en annan sak som rör kattungemat. I vår förra kull var ungarna helt tokiga i majskorn. Är det någon som läser det här som har någon teori om varför så skriv gärna en rad. Är det nyttigt för dem? Eller kanske tvärtom onyttigt? Och framför allt - varför smakade det dem så bra?S*Concinnus Hippy Hippy Shake

80354-43

Idag är ungarna fyra veckor gamla. Varför går tiden så fort?
Meningen var att vi skulle introducera "riktig" mat för dem idag men det har inte blivit av. Vi har bara gullat med dem. Och fotograferat. Fotograferingen var en historia för sig. Det är så varmt här inne att vi var tvungna att ta paus mellan varje unge och dricka vatten och ställa oss i fönstret där det fläktade åtminstone litet.
Mulle, som nu fått sitt riktiga namn (Hippy Hippy Shake), gillade inte att bli fotograferad idag. På bilden ovan är han precis på väg att sätta tänderna i mitt finger. :-)
(Sen när jag satte ner honom i hagen igen försökte han hoppa upp på kanten av den och skulle upp till mig igen. Obeslutsam kille. :-))
Arbetsnamnet på Mulle var "Here Comes The Sun", men det passade inte riktigt. Han är för busig och egensinnig och alldeles för lustig. Hippy Hippy Shake passar honom perfekt!
Ungarna har fått namn på H eftersom detta är vår 8:e kull, och alla har fått namn efter låtar av Beatles. Varför Beatles? Jo, mamma Izzy's namn är en Beatles låt. Mormors namn är en Beatles låt. Och mormors far har namn efter ett Beatles album - Magical Mystery Tour.
Alldeles för varmt

Ungarna är pigga i värmen, men vi andra orkar knappt med någonting. Pia är så pigg att Izzy stundtals inte vet vad hon ska ta sig till. Igår kilade hon iväg på en sväng över halva rummet, Izzy följde kurrande efter, Pia lekte upptäcksresande. Under en fåtölj upptäckte hon att mamma inte var med längre och började skrika. Izzy höll på att få krupp. När Pia till slut kom fram tog Izzy resolut ett fast tag om strupen på henne och bar in henne i hagen igen. Det lustiga är att hon inte bar in henne i bolådan, utan det räckte att släppa henne på golvet framför bolådan.
Mullvaden har inte varit utanför bolådan lika mycket som de andra. Han sysselsätter sig själv där inne istället; gör kullerbyttor och jagar saker efter väggarna som är osynliga för oss.
Igår ställde vi in en sandlåda, Pia (förstås) och Kotten har varit inne i den och käkat sand. Kotten har även kissat flera gånger, men naturligtvis inte i lådan utan på golvet. Och både Kotten och Pia har varit framme och smakat på vattnet i vattenskålen. I Pias fall var det oavsiktligt, det blev ett väldigt nysande efteråt. Pia smakade också på lite mjölkersättning som vi hade ställt in till Izzy. Så i morgon har vi tänkt att introducera lite fast föda.24 dagar

Nu är det full rulle. Idag har de inte sovit mycket, varje gång jag kikat in i lådan möts jag av två, tre par ögon som betraktar mig förvånat; vad gör du här, vem är du, du ser konstig ut! Jag blinkar lite och Pia och Trollet blinkar tillbaka. Mullvaden bara busar. Han har springfnatt. Har precis upptäckt att det går att ha rally i lådan. Springer runt, runt efter kanterna och ser hur busig ut som helst. Trollet gillar att bita sina syskon. Han nappar tag i öronen på någon av de andra och vägrar sen släppa taget. Izzy verkar tycka att de klarar sig ganska bra själva. Hon har suttit mycket utanför lådan idag och tittat in på dem. Det ser ut som om hon sitter och ler.
KG gjorde iordning en inhägnad idag av masonit att ha runt bolådan. Nu när de snart kommer att "gå ut" behöver de ett mindre område att röra sig på till att börja med. Annars kommer det att ta tid att få dem rumsrena.
För den som är intresserad av att se hur ungarnas pappa ser ut finns det bilder på
S*CrossBow-Crest's hemsida. Han heter Ricki. (En av bilderna föreställer förövrigt Izzy och Ricki "in action".)

Apropå katter förresten - hittade Sparks nya video till Dick Around nyss!
Klicka på bilden för att komma till videosidan. (Lite dåligt ljud och tar lite tid att ladda upp... men - väl värt att vänta på - om man är fan av Sparks, som jag är. :-))

80354-42

S*Concinnus Honey Pie

Gepardflickan idag, 3 veckor gammal.

80354-40

Nedan en bild på mamma Izzy som liten bebis.
Jag minns inte exakt hur gammal hon är här, men gissar på ca 5 veckor.

22 dagar

22 dagar

Det händer inte så mycket. Ungarna är pigga men det svarta trollet ökar inte så mycket som de andra i vikt. Han är lika utvecklad som de andra, lika nyfiken och lekfull men väger alltså något mindre än de övriga nu. Han kändes kanske lite torr i pälsen i förrgår, så för säkerhets skull matade vi på honom litet under ett dygn, så att han inte skulle drabbas av vätskebrist.

Helgen som var var vi på utställning med fyra av ungarna i siameskullen som flyttat nu. Det gick fantastiskt bra. Vi blev bästa kull i kategori 4. Enda kullen som tävlade i vår kategori iochförsig (;-)) men BIS-pokalen kändes ändå inte fånig eftersom ungarna fick en sån otroligt bra bedömning av domare Alva Uddin.
Två av kissarna ställdes separat också. Sweetie ställdes av sin nya ägare och gjorde sitt bästa för att försöka charma till sig ett ex1. Hon spann och kurrade och blinkade mot domaren, som nog blev litet charmad, men det blev ändå bara ett ex2 denna gång. Syster Rocket fick ex1 istället. Hon var inte på humör för att charma någon alls, men trots att hon tuggade domare Alexey Shukin i tummarna fick hon en mycket bra bedömning. Hon förvånade oss alla genom att dessutom bli BIV - bäst i variation. Dvs. bästa brunmaskade siames alla klasser. :-)
Lilla Rocket blev även nominerad till panel, men i panelen föll domarnas röster oavgjort så en utslagsdomare togs in och den andra katten vann. Det var rättvist. Det var en jättefin katt. (Och vi var så glada redan att vi nog inte hade klarat av ett BIS ovanpå den lycka vi redan kände. :-))
Ungarnas pappa Dresd blev Europa Champion. Grattis!

Och (tack för påminnelsen Mariella :-)) det gick ju jättebra för Sweetie på lördagen! Titta in på Mariellas
hemsida för att se studiofoton på Sweetie från helgen.

15 dagar

Vi har gått och varit lite oroliga för att svarta trollungen inte ökar tillräckligt, men när jag fyllde i de senaste dagarnas vikt i viktkurvan ser det inte alls farligt ut. Tvärtom håller han en bra kurva. Det här viktdiagrammet som jag gjorde till vår andra kull ungar är numera ett måste när vi har kull. Istället för att sitta och stirra på siffror på ett papper får man här en direkt överblick över hur det står till. Titta på den gröna linjen - det är spottpojken. Med tanke på djupdykningen där i början är det inte så konstigt att vi matade på honom ett par dagar. Efter lite mer än mitten av kurvorna ser man hur alla står still eller minskar en dag, det är den dagen det var så fruktansvärt varmt ute och vi bytte bädden de låg i.
Idag verkar de ganska pigga. När man tittar in i lådan ligger de och gäspar och lallar med tassarna och magarna i vädret. Den bruna blev jättesur på den svarta som hade lagt sig ovanpå honom, han skrek och stånkade och kved för att den svarta skulle flytta på sig, sen kravlade han iväg till andra sidan bolådan och lade sig själv. Somnade som en stock igen. Ända tills Izzy gick in, då blev det fart i honom minsann. När vi vägde honom var han nästan löjligt rund om magen. :-)

80354-34

2 veckor gamla

2 veckor gamla

80354-30


Två veckor gamla och nu börjar öronen resa sig litet, de börjar se ut som kattungar istället för sorkar. KG har förlorat hjärtat till spottpojken alias Kotten. Förstås. Det beror väl på kontakten de fick under de två dygnen han fick litet extra mat. Jag gillar trollet. Han har något. Han äter ljus, är hopplös att fotografera, men idag lyckades KG ta flera riktigt bra bilder på honom, kanske för att det var skuggigt ute och ljuset var jämnare. Lilla Pia (S*Concinnus Honey Pie) är söt som socker, fortfarande. Jag börjar svettas när jag lyfter upp henne och hon ser in i mina ögon, hon är precis som sin mamma, har en sån otrolig närvaro. Hu vad svårt det kommer att bli att skiljas från henne... Mullvaden är the dark horse i den här kullen. Vi väntar med spänning för att få se vem han är. Spotten längst till vänster är Kotten, och fler bilder på dem alla finns på vår hemsida.

13 dagar

13 dagar


Stora bilden är på spottpojken (numera kallad "kotten" för att Wilhelm tycker att han ser ut som en igelkott) och lilla bilden är gepardflickan. Senaste dygnet har de inte gått upp så mycket, mellan 6 och 10 g. De sover, så mycket mer händer inte just nu... Vi väntar på åskovädret.

Dag 11

Lite oroligt just nu. Izzy har fått för sig att ungarna ska ligga på varmvatten beredaren istället för i lådan. Hon är ganska "vaktig" igen också, speciellt mot stackars Lotus, han får sig ena riktiga råsopar när hon ser honom. Ungarna hade gått upp i vikt mycket litet eller inget alls i går. Förmodligen för att de är så livliga just nu, det är väl därför som Izzy börjat flytta på dem också. Vi bytte inredningen i lådan igår på dagen. Inte bara bäddade rent utan bytte ut hela bädden de ligger i. Det kan vara det också som Izzy inte gillade riktigt. Båda spottarna ser man nu titt som tätt sittande uppe på kanten vid lådans öppning. De luktar på omgivningarna och kikar ut, och sitter och gungar fram och tillbaka. Inne i lådan har de börjat ta på varandra och slå på varandra med tassarna. De har helt olika röster, spottpojken har den starkaste rösten, han tjuter som en siren när man lyfter ut honom. Och han verkar tycka om att göra det också, för att istället för att lugna ner sig efter en stund när han upptäcker att det inte är något farligt så ökar han istället volymen, ungefär som om han försöker ta reda på precis hur högt han kan få rösten att ljuda. Gepardflickan är vänast. Hon ropar några gånger när man tar henne, sen ligger hon tyst i hande och studerar oss istället. Och viftar lite med ögonfransarna. Vi har en känsla av att det där kommer bli en liten fröken som kommer att uttnyttja sitt utseende skamlöst.

Släkten

Släkten

Inget nytt att berätta om ungarna. De bara äter och sover. Och fladdrar med öronen i värmen. De är så himla stora! När man tar ut dem ur lådan fyller de redan hela handen. Och så har de börjat titta på oss, och lägger huvudet lite på sned när vi smeker dem över hjässan. De har förresten slutat att fräsa åt oss också, nu snusar de istället av oss när vi håller i dem. Dagens bild blir snapshots från i morse. Lotus sprang ut i morgonfukten och lade sig platt på dynan i soffan på en gång. Varmt! Lotus är ungarnas mormors far.

Tulsa och hennes byten...

Man hör på Tulsa när hon har något i munnen. Hon går inte då, utan liksom travar snabbt och taktfast. Det där ljudet hörde jag igårkväll när jag låg i sängen och läste. Tulsa hoppade upp och satte sig och tittade på mig. Eftersom jag inte såg något i munnen på henne så brydde jag mig inte om det, men efter en stunds stirrande så började Tulsa peta på mig. Det betyder "ska vi inte leka nu?". Alltså reste jag mig lite och tittade igenom täcket. Tulsa blev överlycklig när jag hittade hennes byte - en gråsugga... "Men Tulsa jag tänker INTE leka med din gråsugga... och förresten ser den inte riktigt kry ut..." Tulsa försökte få liv i den genom att peta på den med tassen, men när det inte gick och jag dessutom hade lagt mig med min bok igen så hoppade hon ner på golvet och försvann. Ungefär två minuter senare kom hon tillbaka i full galopp och riktigt flög upp i sängen. Stannande mitt på min bröstkorg med svansen i vädret och väntade tills vi hade fått ordentlig ögonkontakt, då släppte hon stolt ner byte nummer två framför hakan på mig; en gråsugga till, lika halvlevande den... HUR talar man om för en katt att man inte har lust att leka med gråsuggor mitt i natten?? :-)

7 dagar

7 dagar

trollet

spot

mullvad

Allt går fortfarande bra. Alla har tappat navelsträngarna nu. Spotpojken gick upp 35 g förra dygnet. Han har bara mat i huvudet. Trampar och trampar som om han är på väg att lära sig att cykla. Izzy verkar tycka att vi inte ägnar hennes ungar tillräcklig uppmärksamhet. Ungefär en gång i timman hämtar hon oss och vi ska lägga oss på golvet framför bolådan, först då går hon in i den, bäddar runt litet så att hon ligger bekvämt med magen i vädret och alla ungarna kommer åt. Sen ska vi säga "åååååh vad duktig du är... vilka VACKRA ungar du har!". Då är allt bra.:-) Stora bilden är gepardflickan, sen trollet, sen spotpojken och sist mullvaden.

Mjölkstinna magar

Mjölkstinn mage

80354-22

80354-21

Tyst och belåtet i bolådan.

Dag 4

De går upp i vikt. Två av dem har gått upp 20 g sedan igårkväll, en 11 och en 6. Helt OK. Spottpojken har gått upp 20 utan stödmatning. Han är i gång alltså. Det är lite tystare i lådan nu igen, så det verkar som om de hittat de tuttar de vill ha och är nöjda med. Nu har alla fyra öppnat ögonen helt. Trollet är bedårande! (En liten Heffaklump var det någon som sa. :-)) Gepardflickan är som en söt pralin. Havannan har svansknick. En pytteliten, men den finns där. De har väldigt snedställda ögon. Jag kan inte alls föreställa mig hur de kommer att se ut om fyra veckor, om 10 veckor, eller när de är fullvuxna. De är olika våra tidigare orientalkullar. Till det bättre eller sämre vet jag inte - men annorlunda är de. Och fortfarande lika ljuvliga förstås. :-)

Dag 3

Dag 3

80354-17

80354-18

80354-19

Allt är hyfsat lugnt. Spotpojken (den något mörkare av spottarna) har inte gått upp lika mycket som de andra i vikt så vi har matat på honom litet. Igår fick han mjölkersättning med spruta tre gånger och idag har han fått en gång. Han har inte gått upp själv idag, men har heller inte gått ner något, så vi tror att han mest har varit lite slö. Eftersom han inte gått ner något alls så måste han iallafall ha ätit något själv. Det verkar inte vara något fel på honom. Vi tittade i munnen men kan inte se att det skulle vara något allvarligt, som gomspalt t.ex. De andra ligger mest och snuttar hela tiden, och kivas våldsamt med varandra. Gepardflickan (den ljusare spotten) brottas riktigt med sin brorsa Trollet (den svarta) om tuttarna. Izzy är lite lugnare, igår skulle hon vakta ungarna för Lotus och Tulsa hela tiden. Så fort någon av dem rörde sig så morrade hon inne i lådan, och ifall hon såg någon av dem så rusade hon ut och jagade bort dem. Men det verkar som sagt lugnare idag. KG vägde precis ungarna (vi väger en gång om dagen) och alla utom spot-pojken har gått upp fantastiskt bra sedan igår. Duktiga bebbar! :-)