8 veckor

80354-57

Trollet Svante har ett stort intresse - att titta på när vi lagar mat.
Varenda gång någon av oss står vid spisen klättrar han högst upp på klätterställningen och sitter sen och följer vad vi gör med det största intresse. Det spelar ingen roll om det tar tid, han sitter och tittar på hela tiden. Ibland somnar han till en stund, men så fort vi rör oss tror han att maten är klar och börjar skrika.
Nu kommer de förövrigt och säger till när de tycker att det är dags för lite välling. Och Kotten och Mulle har börjat få smak även för mjukmat (whiskas). Äntligen, får man väl nästan säga. Det var lite konstigt att de var så totalt ointresserade av Izzys mat. Pia kinkar lite med maten. Hon vill gärna snutta på mamma, vi får truga henne lite för att hon ska äta annat.
Vi gjorde en sås på Karl-Johan till köttbiten. Fyra svampar var allt vi hittade idag. Vildsvinen tar rubbet i skogen. Tråkigt, vi har haft så jättebra svampskogar här tidigare.
Jag försökte fota Pia när KG lagade middagen. Hon vägrade stänga munnen. Jag satt och väntade en kvart men hon hade munnen öppen hela tiden. Hon till och med somnade med öppen mun! Så det får bli en bild på Pia med öppen mun idag alltså. :-) (Och en betydligt värdigare Kotte i bakgrunden.)Trollets leksaker och en siames på besök

svante1

Trollet nöjer sig inte med en leksak - här har han en boll i munnen och ska ändå ha vippan också.

svante2

Men vippan var visst roligare. Han är som en liten grävling, när han bitit tag i något släpper han inte greppet. Och stark är han också. :-)
Trollet ska bli sambo med en siamesfröken från en av våra tidigare kullar. Han har redan fått sitt nya namn av sina nya ägare - han ska heta Svante. Lillebror i Karlsson på taket heter egentligen Svante, och det är därifrån namnet kommer.

Igårkväll fick vi ett hastigt påkommet besök av en liten 10 dagars siameskille som var hungrig. Hans mamma har ingen mjölk att ge honom så vi beslöt att testa om det skulle funka med Izzy. Vi var skeptiska eftersom våra ungar är så mycket äldre och redan flyttat ut från bolådan så att säga, men eftersom matte och husse inte hade hittat någon annan amma så beslöt vi oss för att ändå prova.
Izzy var mycket nyfiken, och var inte elak mot ungen, men hon var lite för avvaktande för att vi skulle våga låta henne nosa för ingående på lillkillen.
Vårat gäng busar var nyfikna allihopa, men de fräste förstås när de fick nosa på det lilla vita knytet.
Vi tog Kotten och lät honom sitta ihop med lillkillen en stund för att den lille skulle få litet av Kottens doft.

kotte1

Kotten tyckte att det var ganska läskigt till att börja med.....

kotte2

... men efter ett tag hade han vant sig och lät till och med den lille krypa upp lite mot sig.

Tyvärr fick ju inte bara siamesen doft av Kotten utan Kotten fick även doft av siamesen, så när Kotten gick tillbaka till mamma Izzy lappade hon till honom några gånger och jagade in honom under diskbänken. Och sen satt hon och fräste åt honom varenda gång han stack ut huvudet.
    Vi tyckte inte det var så stor idé att fortsätta pröva. Våra ungar är ganska stora för sin ålder också, och vi är inte säkra på att det hade varit bra för den lille att ha busiga stora klunsar som skulle trampa runt på honom och kanske försöka busa med honom som de busar med varandra. Dessutom är inte Izzy stilla många stunder när någon av hennes ungar är vakna. Det räcker med att någon lämnar köket så måste hon följa efter för att se vad de tar sig för. Skulle hon verkligen ligga still och låta den lilla snutta?
    Den lilla siameskillen var så pigg och livlig och verkade ha aptit på livet, så vi håller förstås våra tummar att matte och husse ska lyckas med stödmatningen även fortsättningsvis.
    Izzy fortsatte att vara fräsig och hårdhänt mot Kotten, men efter att han legat i mitt knä en halvtimma och vi gnidit in honom med "flott" från Izzys mungipor över hela huvudet och ryggen så lugnade hon ner sig, och strax var det som om inget hade rubbat deras lugna kväll, och allt var som vanligt.
Men Kotten växte enormt. Det märks fortfarande idag. Det är som om allt beröm han fick igår (för att han var så tapper och modig) har gjort att han lystrar på ett helt annat sätt när vi pratar med honom, och han sträcker upp sitt lilla huvud så att vi kan smeka honom över hjässan, och så sträcker han lite på sig och tittar så allvarligt på oss. (Innan han slänger sig över mamma Izzy bakifrån och försöker ta ett nackgrepp på henne för att brotta ner henne på golvet. :-)) (Det misslyckas totalt kan jag säga - Izzy skakar bara på huvudet som om hon försöker vifta bort en envis fluga. :-))

43 dagar

Här är det livat. Jag kan inte riktigt minnas att ungar sover så här lite. Som jag minns det sover de nästan jämt och är uppe någon timma åt gången och busar innan de somnar igen. Det här gänget busar nästan hela tiden tycker jag. Nu har vi ställt in "katt-tivolit" i köket. Det är en klätterställning med ett par avsatser och en gunga i mitten. Så fort den hamnade på plats så kom ungarna på hur man tar sig upp på köksbordet - det är bara att ta sats och hoppa. Sen tog det en stund innan de klurade ut hur man tog sig ner på golvet igen. Att hoppa tillbaka till klätterställningen och klättra ner därifrån var inte helt självklart till en början, så det blev ett himla skrikande på mamma. Som ställde sig och jamade upphetsat till mig; "Du har ställt till det, du får lösa det! Ta ner dem!"
Mulle kryper in och lägger sig bakom diskmaskinen ibland. Det är säkert varmt och skönt där, men varje gång han är försvunnen tror jag att Nu Måste Vi Riva Bänken! Han är ju lite rund om magen - tänk om han fastnar där bakom. Ena vippan är försvunnen också. Hans vippa - han har säkert släpat den bakom diskmaskinen också, och ligger och sover där tillsammans med den - allt för att syskonen inte ska ta den. :-)
Pia är fortfarande den som är snabbast på att utforska saker. Hon var den första som tog en promenad in i hall och badrum. Trollet har energi som en pingpongboll. Ibland sitter KG och jag och bara skakar på huvudet åt honom. Han tar luftskutt som är 30 centimeter höga, och är snabb som en liten geting. Kotten brås på mormors far Lotus tycker vi. Han verkar vara livsnjutare, precis som Lotus. Han ligger och sträcker ut sig, gör sig så lång han bara kan, och sen börjar han putsa sig, precis lika långsamt och njutningsfullt som Lotus gör. Man riktigt ser på honom hur skönt han tycker att det är.
Dagens bilder blir på Kotten, igen. En mycket trött Kotte. ;-)

80354-51
80354-52

40 dagar

Det händer inte så mycket just nu. Eller tvärtom kanske - det händer så mycket att det inte går att hänga med riktigt. De äter och växer och busar. Vildast av dem alla är Trollet. Det finns ingen hejd på vad han hittar på ibland. Han far omkring som en liten projektil, och ibland får jag för mig att syskonen är lite trötta på honom. Eller åtminstone att de är trötta på hans bitande och brottande. Pia ropar på mamma när hon tröttnar. Och Izzy kommer rusande för att se vad som händer, men när hon ser att det bara är Trollet som tuggar på Pias öron så får han hållas. Trollet tror att han har ensamrätt på leksakerna också. Vi introducerar nya saker för dem var och varannan dag (idag var det vippor) och Trollet lägger beslag på dem på en gång, och vägrar släppa taget när han fått bra grepp om något.
Igår var det en pingpongboll som var dagens hit. Den lade Mullvaden beslag på. Han började med att dribbla men sen utvecklade han en helt egen teknik att liksom ha bollen under magen och lägga sig på den, så att han själv nästan rullade över golvet ovanpå bollen på något vis. Det är svårt att hålla sig för skratt ibland, men han såg så allvarlig och koncentrerad ut att jag gjorde mitt bästa att hålla tyst. Ville ju inte förolämpa honom. :-)

36 dagar

I morse upptäckte jag att Pia är chokladspotted!
När hon var nyfödd trodde vi att hon var brunspott, men efter några dagar började jag hoppas på choklad eftersom hon var så varm i tonen och ljus om nosen. Efter tre veckor hade nosen och trampdynorna mörknat så pass att vi bestämde oss för att hon var brun. Men idag, idag upptäckte jag att hennes trampdynor är rosa nu. (Kottens är mörkbruna.) Hurra!

Vi fotade ungarna idag till hemsidan. Den här bilden på Trollet lägger jag här istället. Är han inte söt? :-)

80354-50

Fem veckor

80354-46

Jag vet inte varför Kotten alltid ser så corny ut på bild. :-)

I morse när jag steg upp var alla ungarna i köket, så vi rev hagen. Inte stor idé att ha kvar den när de tar sig ut på nolltid. Izzy är väldigt nöjd med nuvarande arrangemang. Så fort vi närmar oss köksdörren rasslar det till där inne och när vi kommer in är det tomt. Bortsett från Izzy då, som sitter mitt på golvet och flinar; "Vadå ungar? Här? Nää, det måste ni ha drömt, jag har inga!" Och så sitter hon och skrattar i mjugg.
Poängen med att ha ungarna i köket är solklar, de ska lära sig att gömma sig under diskbänken och bakom spisen så fort de ser folk. Som tur är kommer de fram så fort vi säger något. Än så länge.
Nåja, det finns ju fördelar med att ha dem i köket också. Det bullrar mycket där t.ex. När vi lagade middagen tappade jag ett kastrullock på golvet och allihopa satt kvar trots att det landade 30 centimeter ifrån dem. Strongt av dem tycker jag.
Den som väger mest är Kotten, han väger nästan 650 g idag. Mullvaden är god tvåa med 630 g.
Och idag har vi skördat våra första vaxbönor! :-)